Update CAO – Onderhandelronde teleurstellend

Met zijn allen aan de bak als we iets willen bereiken

Beste FNV’er,  

Afgelopen maandag (6 mei) onderhandelden we weer met de werkgevers over de nieuwe cao Beveiliging. De werkgevers zouden terugkomen op onze cao-voorstellen die we de vorige keer bij ze hebben neergelegd. De uitkomst van het gesprek is kort gezegd teleurstellend.   De werkgevers laten weten dat ze voor 2024 niets willen afspreken dat geld kost. Dus als het aan hen ligt, dan gaan alle financiële afspraken pas in per loonperiode 1, 2025.  

Hieronder de punten waarop ze zouden terugkomen en hun reactie.    
Onze inzetReactie werkgevers
Koopkrachtbehoud minimaal 2,5%, tenzij de CPI (consumentenprijsindex) hoger is. Akkoord, wel met een nog af te spreken maximumbedrag. En pas per loonperiode 1, 2025.
Repareren indexatie vakantiedagen.Akkoord, maar pas ingaand vanaf eind 2024/begin 2025. Dus niet met terugwerkende kracht.
Overwerktoeslag vanaf 144 uur per 4 weken en de hoogte daarvan.Nu geen afspraken hierover,  omdat er eerst naar de roostersystematiek gekeken wordt.
Koopkrachtverbetering in 2024.Koopkrachtverbetering in 2024 is onbespreekbaar. Voor 2025 hebben werkgevers geen uitspraken gedaan over koopkrachtverbetering.
Aanpassen onkostenvergoeding aan de CPI.Niet genoemd.

Werkgevers gaan niet in op jullie wensen  

Zoals je ziet, de werkgevers gaan niet in op jullie wensen en als het aan de werkgevers ligt gaat er in 2024 niets gebeuren. Wil je toch verbeteringen in 2024? Dan zullen jij en je collega’s aan de bak moeten. Want om door te kunnen pakken moeten er meer mensen aansluiten en actief mee doen.  

Betrek jouw collega’s!  

We gaan deze zomer gebruiken om met zoveel mogelijk beveiligers in gesprek te gaan hierover. Informeer je collega’s. Betrek ze bij de onderhandelingen en onze communicatie hierover.
Want alleen samen kunnen we het verschil maken.  

Werkgroep roosters:
voorspelbaarheid en zeggenschap centraal
 

We zijn naast de onderhandelingen in gesprek met de werkgevers over een nieuwe roostersystematiek die in de cao wordt opgenomen.

Belangrijke uitgangspunten hierbij zijn voorspelbaarheid van je rooster en zeggenschap over je rooster. En voor de mensen die daar behoefte aan hebben kan er ook flexibeler gewerkt worden.

Maar het belangrijkste is dat er zoveel mogelijk in samenspraak gaat met jou als werknemer. In de werkgroep die hiermee aan de slag gaat zitten werkgevers, vakbonden en werknemers.
We houden je op de hoogte van de voortgang.  

Wil je contact met iemand van de cao-commissie?  

Dat kan, hieronder de namen en de bedrijven waar zij werken.  

Danny Toerse (G4S, Eindhoven Airport)
René Varenkamp (CTSN, Schiphol), tevens lid van de onderhandelingsdelegatie
Adrie Koenders (Trigion)
Ard van Oosterhout (Securitas)
Menderes Caner  (Trigion)
Patrick Krombos (G4S)
Peter Groenia (Securitas)
Stefan van Alphen (Brinks), tevens lid van de onderhandelingsdelegatie
Sylvia ten Pierik (Securitas), tevens lid van de onderhandelingsdelegatie